De nachten worden steeds kouder, de blaadjes zijn bijna allemaal van de bomen, de herfst is volop aan de gang en de winter begint er alweer aan te komen. Zorg daarom dat je op tijd de buitenkraan afsluit.  De eerste nachtvorsten zijn een feit en het wordt onder andere tijd om de vogeltjes buiten te steunen en te beginnen met het bijvoeren van de vogeltjes. Binnen brand het kacheltje lekker en omdat het steeds vroeger donker wordt maakt iedereen het steeds gezelliger in huis.

Voordat het helemaal winter wordt zijn er nog wel wat tuinklusjes te doen.

 

 

 

 

 

Hier wat tuintips voor november:

 

De Border:

Voordat de winter invalt is het belangrijk de zomerbollen uit de tuin te halen. Laat de bollen eerst drogen en bewaar ze dan op een donkere, vorstvrije plaats.  Wanneer  u de bloembollen laat zitten, heeft u kans dat de bollen verrotten tijdens deze natte perioden.

Heeft u de voorjaarsbollen (tulpen, narcissen etc) nog niet gepland? Dan kan dat deze maand ook nog gewoon.

 Wanneer de planten in “rust” komen en wanneer de blaadjes van de bomen vallen is het ook de planttijd voor bomen, fruitbomen en hagen. Deze zijn nu ook weer volop verkrijgbaar.

 Planten die wat vorstgevoelig zijn kunt u nu alvast afdekken met afgevallen blad of compost.

 De meeste hagen (behalve de coniferen) kunt u nou nog gewoon snoeien mits het niet erg vriest.

Ook kunt u nu nog het laatste onkruid uit de border verwijderen.

 

Het gazon

Belangrijk in deze tijd is het verwijderen van het afgevallen blad van het gazon. Dit kan namelijk het gazon verstikken. Heeft de laatste maaibeurt plaatsgevonden? Dan kunt u vanaf nu ook kalk strooien.

 

Bomen

Wanneer de vorst nog niet in de grond zit, kunt u nu het beste bomen planten!

Dit geld ook voor de fruitbomen!

Fruitbomen met pitvruchten kunt u nu snoeien en bij alle fruitbomen kunt u nu wat kalk strooien om de voet van de boom.

 

De vijver

Zorg goed dat al het afgevallen blad uit de vijver wordt gehaald, anders heb je grote kans op verzuring van het vijverwater. Wanneer de winter invalt, zorg dan dat de vijverpomp naar binnen wordt gehaald, goed schoon wordt gemaakt en droog op te ruimen. Zorg op tijd dat er een beluchtingpompje of ijsvrij houder in de vijver wordt geplaatst zodat de vissen altijd zuurstof hebben.

 

« vorige